Så farliga är vinterdäcken på våren
Här hittar du nya däck till din bil!
Vinterdäck är konstruerade för maximal prestanda i låga temperaturer, däcktillverkarna använder sig av mjukare gummiblandningar till vinterdäcken jämfört med sommardäcken. Det innebär att vinterdäck som används under sommarhalvåret slits snabbt när det utsätts för påfrestningar i högre temperaturer. Och det blir dyrt för bilägaren.
Trots det finns uppgifter om att uppemot 250 000 svenska bilister väljer att låta sina dubbfria vinterdäck sitta kvar på bilarna även under sommarhalvåret. Så länge mönsterdjupet är godkänt är detta fullt tillåtet, men det finns mycket som tyder på att detta inte bara är dyrt – det kan också påverka trafiksäkerheten negativt.
En studie som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, genomfört i samarbete med Vectura och Folksam visar att bromssträckan med vinterdäck på våt asfalt är uppemot 20 procent längre än med sommardäck. På torr asfalt är bromssträckan 15 procent längre med vinterdäck. Och det är i höga hastigheter som skillnaderna är tydligast.
– En förutsättning för att kunna se skillnader mellan däcktyperna är att bromssträckan blir relativt lång. Ju längre och kraftigare däcket bromsas, desto större skillnader får man vid kollisionsögonblicket, säger Mattias Hjort, forskare på VTI.
Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, är vinterdäcken inte bara sämre under inbromsning. NTF har också pekat på att ett dubbfritt vinterdäck har sämre stabilitet än sommardäck vid en undanmanöver på varma vägbanor och att de lättare vattenplanar i vått väglag. För att minska olycksriskerna kräver man nu lagstiftning mot vinterdäck på sommaren.
– Förslagsvis införs förbud mot vinterdäck mellan den 1 juni och den 30 september, om inte vinterväglag råder, skriver Marie Nordén, NTF, på DN Debatt.
Här hittar du nya däck till din bil!