1. Kontrollera batteriet
Om bilens batteri är 5-7 år gammalt, tål det knappt en tuff vinter om bilen inte används varje dag. Rengör batteripolerna om det behövs. Batteriet laddar ur lättare om det inte är fulladdat, det är många minusgrader eller om snön letar sig in i motorrummet och lägger sig på batteriet. Startproblem på grund av urladdat batteri eller dåligt underhållt batteri är en av det vanligaste orsakerna till vägassistans, enligt NAFs bilbärgare.
2. Smörj låsen med låsolja och dörrlisterna med silikon
Smörj alla lås med låsolja och stryk silikon på lister i dörrar och bagagelucka. Frusna lås kan tinas med låstinare, men låstinaren är inte ett smörjmedel. Se till att smörja låsen med jämna mellanrum, så slipper du ta fram låstinaren lika ofta. Silikon på dörrlisterna gör att listerna inte fryser fast på metallen. Då slipper du fastfrusna dörrar eller att listerna lossnar när du öppnar dörren, för att de frusit fast. Kom också ihåg att fylla på spolarvätska som tål minusgrader. Om spolarvätskan fryser till is kan den i värsta fall ha sönder slangar och muntycken och då riskerar du en kostsam reparation.
3. Motorolja
Håll dig till biltillverkarens rekommendation. Då kan du alltid vara säker på att just din bils motor fungerar optimalt. Förr i tiden fanns det inte oljor som klarade av både varma och kallare grader. Men med dagens tekniker klarar alla vanliga oljor av temperaturskillnaderna. Möjligtvis att du behöver ge bilen lite mer tid för att bli varm, när det kryper under nollstrecket. Se också till att följa rekommendationer för oljebyte, så håller sig bilen friskare under vintern. Kolla med din verkstad om du är osäker på om det är dags att byta olja.
4. Kör inte med nästan tom tank
Full tank är a och o. Ska du köra längre sträckor utan bensinmackar på vägen. Se till att fylla på tanken i god tid. Ju tommare tank desto mer kondens kan bildas i tanken, vilket är problematiskt för äldre bilar.
5. Ha rätt lufttryck i däcken
Ordentligt lufttryck i däcken är avgörande när det gäller både ekonomi, miljö och säkerhet. Kom ihåg kontrollera reservdäcket! Tumregeln är 10% mer luft vid större belastningar, läs i bilens instruktionsbok om du är osäker.
Salt binder till sig smuts och damm från vägen och gör däcken hala. En förpackning med däckrengöring är alltid en bra idé att ha med sig. Låt däcken visa sig från sin bästa sida!
6. Kom ihåg varningstriangel och reflexväst
Varningstriangeln ska ligga lättåtkomligt och inte under all packning som du har med till fjällen. Ett bra ställe att lägga den på är i fickan på stolsryggen. Tänk likadant med reflexvästen, den ska alltid vara lättåtkomlig.
7. Tänk på vart du parkerar
Kontrollera alltid underlaget när du parkerar på vintern. Om du behöver hjälp när du ska därifrån behöver hjälpen lätt komma åt motorrummet. Tänk också på att området kanske snöröjs om det kommer snö, se till att inte stå i vägen för plogbilen.
8. Packa bilen smart
Om du ska packa bilen full med massor av saker, se till att packa det tyngsta underst och innerst. Se också till att säkra djur som färdas i bilen med t.ex. bur eller bilbälte. Ha så få lösa föremål som möjligt i bilen. Små saker blir snabbt tunga och farliga vid en kraftig inbromsning.
NAF har tidigare genomfört kollisionstester med lösa föremål i bilen. Det visar väldigt tydligt varför det är livsviktigt att packa ordentligt. Vid en kollision i 50km/h ökar vikten enligt följande:
- Två par skidor från 10 till 150 kg.
- Två par skidpjäxor från 5 till 75 kg.
- En termos från 1,5 till 45 kg.
Kanske är det dags att utrusta bilen med en takbox, för att minimera packningen i bilen.
9. Ta med mat och varma kläder
Det känns kanske onödigt att ta med varma kläder och matmoch dryck i bilen. Men man blir snabbt överraskad över hur kallt och jobbigt det kan vara att stå fast med bilen någonstans. Speciellt om du är uppe i fjällen på skidsemester och kör.
10. Glöm inte solglasögonen och extranyckel
Även i dåligt väder är solglasögon ett viktigt och bra hjälpmedel. Bra glasögon gör att du ser fler konturer av vägkanter och andra främmande föremål på vägen genom dålig sikt som kraftigt snöfall eller snörök.
Extranyckel är värt mycket. Det är många bilnycklar som tappas bort under skidturer på vintern.
Skruvat.se - vi har tillbehören till din bil
Slipp strul med bilen och kör säkert under vintern
Har du kontrollerat om din bil är redo för vintern? Och att du själv är redo för årstiden med halt väglag? Med några enkla knep kan du undgå haverier och oförutsedda utgifter.