Vad är en vinterfälg?
Den har en annan lack som tål vägsaltet och är designad för att snön inte ska packa ihop sig lika lätt i fälgen. Med en vinterfälg blir det mycket lättare att spola bort salt på bromsskivor och belägg. Rost på baksidan av bromsskivor är utbrett och en av de vanligaste anmärkningarna på besktiningen. Med grundlig rengöring under vintern förebygger du lätt rostbildningen.
Mer slitage utan vinterfälg
Om du kör med sommarfälgarna på vinterväglag får du räkna med att fälgarna slits betydligt mer. Säkerheten kan också bli sämre. På vintern kan snö packa sig i fälgen och fryser då lätt till is eftersom fälgen är lite varmare än omgivningen. Detta kan leda till att det blir obalans i hjulet som i sin tur påverkar körkvalitén och kan ge vibrationer i ratten. Kromlackade fälgar lämpar sig inte för vinterväglag eftersom lacken reagerar på vägsaltet. Lacken på kromfälgar är också lite skörare, vilket gör att t.o.m. fälgrengöring kan ge skada på fälgen.
Alla fälgar bör behandlas och förseglas
Aluminiumfälgar har en utmaning med att hjulbultar och muttrar är tillverkade av stål som inte är speciellt glada i fuktiga förhållanden och salt. Både bultarna och fälgen bör därför behandlas med försegling innan man sätter hjulen på bilen.
- Detta är enkelt att göra själv. Första sprayar man försegling på den ena fälgsidan och låter det torka över natten. Dagen efter tar man andra sidan. Det är viktigt att göra samma sak på baksidan av fälgen också eftersom smutsen blir sittande där hela vintern. Förseglings-behandlade fälgar förhindrar att smuts och bromsrester fastnar, säger Jan Ivar Engbretsen på NAF.
Här hittar du tusentals med fälgar i vårt stora sortiment!
Välj rätt fälgar till vintern
Har du hört talas om vinterfälgar? Det är lugnt, det är många som inte vet vad det är. Men val av fälgar på vintern är nästan lika viktigt som att ha ordentliga vinterdäck.